Aikuiskasvatuksen teemanumero ”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” on ilmestynyt!

9.6.2021

Aikuiskasvatuksen teemanumero ”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” on ilmestynyt!  Reilusti sata sivua tutkittua tietoa on jokaisen vapaasti saatavilla Journal.fi-palvelussa: http://bit.ly/aikuiskasvatus_2_2021

 

Teemanumero tuotettiin yhdessä Sivistystyön Vapaus ja Vastuu (SVV) -ohjelman kanssa, ja se juhlistaa yhteistyöohjelman kymmenvuotisuutta.

 

  • ”Aikuisten oppiminen ja sivistystyöhön osallistuminen voivat liittää pienet teot isoihin ratkaisupyrkimyksiin, avata näkökulmia elonyhteisöjen välisten suhteiden pohdintaan ja tarjota vaikuttamismahdollisuuksia”, toteavat teeman sisältötoimittajat Satu Heimo, Annika Pastuhov, Hanna Toiviainen ja Björn Wallén pääkirjoituksessa.
  • Tiedeartikkeleissa Jani Pulkki määrittelee ekososiaalista hyve-etiikkaa, Erja Laakkonen perehtyy kohtuullisuusliikkeeseen pohjoiskarjalaisen Kohtuus vaarassa -ryhmän kannalta ja Minna Santaoja tutkii monilajisen yhteiselon tunnustelua näkökulmanaan ampiaisten valepesien virkkaus.
  • Näkökulmissa tutkimukseen Jyri Manninen ja Riina Nokelainen tarkastelevat ekososiaalista sivistystä kirjallisuuden valossa. Kristiina Hannukainen ja Marion Fields selvittävät, miten järjestökoulutus tukee kestävän elämäntavan tavoittelua. Näkökulmissa käytäntöön Jenni Mikkonen ja Teija Skyttä kertovat, millaisia osaamistarpeita koronapandemia herätti matkailualalla ja miten niihin vastattiin. Minna Käyrä ja Angelina Korsunova tarkastelevat vastuullisuusasiantuntijoita aikuiskouluttajan roolissa.
  • Aikuiskasvatuksen juhlavuoden katsauksessa Anja Heikkinen ja Jenni Pätäri vastaavat kansalaistieteen kutsuun. Tarja Lang pohtii kommentissaan kansalaistieteen mahdollisuuksia tukea aikuiskasvatustieteen tutkimusta.
  • Klassikon paluu -esseessä Serja Komulainen kertoo ranskalaisesta fenomenologista Maurice Merleau-Pontysta innoittajanaan.
  • Tutkija liikkeessä -sarjassa  on vuorossa ikääntyneiden mediataitoja tutkiva  Päivi Rasi, 52, jolle opettaminen ja käveleminen ovat ehtymättömiä tutkimusideoiden lähteitä.

 

Kesäisiä lukuhetkiä!