Annika Pastuhovin luento 19.2. klo 13.15 - 14.15

12.2.2021

ATS järjestää vuosikokouksensa yhteydessä kaikille avoimen luennon pe 19.2. klo 13.15–14.15. Tervetuloa!

KT Annika Pastuhov luennoi poliittisten puolueiden koulutustoimintaa käsittelevästä tutkimuksestaan. Aihe on aikuiskasvatuksen ja poliittisen vaikuttamisen kannalta tärkeä mutta toistaiseksi vain vähän tutkittu. Annika Pastuhov on väitellyt Åbo Akademissa vuonna 2018. Hänen aikuiskasvatuksen väitöskirjansa käsittelee osallistumista vapaaseen sivistystyöhön kansalaisuuden näkökulmasta. Tällä hetkellä hän toimii post doc-tutkijana Linköpingin yliopistossa Ruotsissa ja vierailevana tutkijana Tampereen yliopistossa.

Zoom-linkki: https://uef.zoom.us/j/4885564666 Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Tilaisuuden aluksi julkistetaan Aikuiskasvatus -lehden vuoden 2020 paras tiedeartikkeli.

Puolueet kasvattajina ja kouluttajina

”Esitelmässä käsittelen tutkimustani poliittisten puolueiden koulutustoiminnasta, pääosin Ruotsissa mutta osittain myös Suomessa. Tutkimushankkeessamme (Partiskolningens didaktik) tarkastelemme puolueiden jäsenilleen järjestämää koulutusta sekä muuta kasvatuksellista toimintaa. Hankkeessamme pureudumme puolueiden koulutustoiminnan laajuuteen, koulutustoiminnan tavoitteisiin ja koulutuksen kautta mahdollisesti tarjoutuvaan poliittiseen vaikutusvaltaan. Vaikka demokratian ja kasvatuksen kysymykset ovat tiiviisti kietoutuneet toisiinsa, puolueiden kasvatuksellista toimintaa on tutkittu rajoitetusti. Varsinkin pohjoismaisessa kontekstissa, jossa poliittisten päättäjien koulutustausta on huomattavan heterogeeninen ja vapaalla sivistystyöllä ja poliittisilla puolueilla on historiallisia yhteyksiä, voisi olettaa, että puolueiden jäsenkoulutuksen vaikutukset ovat edelleen merkittäviä. Dokumentti- ja haastatteluaineiston avulla pyrimme näyttämään, mitä merkityksiä puoluekoulutukseen liitetään ja mihin tavoitteisiin sen kautta pyritään nykypäivänä.”