ATS 80 -juhlaseminaari 14.12.

8.6.2020

Seminaari järjestetään Kasvatustieteen päivien yhteydessä 14.12. Helsingin yliopistossa, lue lisää: https://www.helsinki.fi/fi/konferenssit/kasvatustieteen-paivat/ohjelma/esiseminaarit#section-94287

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran (ATS) perustamisesta. ATS 80 -juhlaseminaarissa kuullaan alustuksia ja pohditaan: Mihin tänään tarvitsemme aikuiskasvatusta?

Joulukuussa 1940 Urpo Harva, aikuiskasvatuksen ensimmäinen professori Pohjoismaissa, oli mukana perustamassa Kansansivistysopillista Yhdistystä, jonka perimmäisenä tarkoituksena oli kansansivistystyö yhteisen taistelutahdon ja yhteistunnon lujittamiseksi sodan runtelemassa maassa. Tuolloin tärkeää oli toivon ylläpitäminen ja lohtu siitä, että sota voisi lopulta johtaa kaikkien arvojen uudestaan arviointiin. Vuonna 2020 haasteet ovat osin erilaisia - pakolaisvirrat, ilmastonmuutos, koronapandemia ja niiden synnyttämä eriarvoisuus, mutta yhtä lailla tarvitsemme taistelutahtoa ja yhteistuntoa niiden nujertamiseksi.  Mitkä ovat nyt 80 vuotta myöhemmin aikuiskasvatustieteen ja aikuiskoulutuksen mahdollisuudet ja keinot vastata käsillä oleviin ongelmiin? Miten aikuiskasvatus voi osaltaan olla ylläpitämässä toivoa ja rakentamassa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää tulevaisuutta? Miten voimme nyt 80 vuotta Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran perustamisesta olla mukana lujittamassa eri yksilöiden ja yhteiskuntapiirien yhteis- ja vastuuntuntoa?  Tässä esiseminaarissa pureudutaan aikuiskasvatuksen ajankohtaisiin teemoihin ja kuullaan tutkijoiden ajatuksia siitä, mikä aikuiskasvatuksen tutkimuksessa tällä hetkellä on ajankohtaista ja tärkeää. Keskustelijoina seminaarissa ovat aikuiskasvatuksen tutkijat ja opiskelijat eri yliopistoista (ohjelma tarkentuu myöhemmin). Seminaarin järjestää Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura.