KUTSU: Tiedelehden tulevaisuus on verkossa – avoin seminaari 14.2.

30.1.2018

Tiedote. Julkaistu: 30.01.2018, 10:23
Kansanvalistusseura


Kun tutkittu tieto tuotetaan julkisella rahoituksella, sen pitää olla kaikkien saatavilla, kuuluu perustelu avoimen tieteen puolesta. Murros on käynnissä: tiedelehdet yksi toisensa jälkeen siirtyvät verkkoon maksuttomiksi open access -julkaisuiksi.

Suomessa vertaisarvioituja tiedelehtiä julkaisevat pääasiassa tiedeseurat. Niille painettu lehti on ollut tärkeä jäsenhoukutin ja tulonlähde. Kuka maksaa lehdenteon, jos tilausmaksut jäävät pois? Miten tiedeseurat selviävät muutoksesta?

Tutkijat, lehdentekijät ja lukijat yhdessä

Aikuiskasvatus-tiedelehti kutsuu tutkijat, lehdentekijät ja keskustelemaan tiedejulkaisemisen kentän murroksesta. Seminaarissa alustavat Virittäjä-tiedelehden päätoimittaja Hanna Lappalainen ja Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran puheenjohtaja Juhani Tähtinen.

Aikuiskasvatus on tieteenalansa ainoa suomenkielinen vertaisarvioitu tiedelehti. Sitä kustantavat maan vanhin sivistysjärjestö Kansanvalistusseura ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura.

Avoimen tiedejulkaisemisen seminaari järjestetään keskiviikkona 14. helmikuuta kello 13, Itä-Suomen yliopiston Joensuun-kampuksella (Futura 101) Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivien aattona.

OHJELMA

Tervetuliaissanat

  • yliopistonlehtori Risto Ikonen, Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura ja Itä-Suomen yliopisto
  • toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, Kansanvalistusseura

Julkinen tiede – miten me sitä toteutamme?

  • päätoimittaja Hanna Lappalainen, Virittäjä

Avoin tiedejulkaiseminen ja tiedeseura

  • puheenjohtaja Juhani Tähtinen, Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura, Kasvatus & Aika (etänä)

Keskustelu

P. SAikuiskasvatus jakaa vuosittain Vuoden tiedeartikkelin tunnustuksen. Se julkistetaan Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivillä torstaina 15. helmikuuta. Aiempien vuosien palkitut artikkelit voi lukea verkossa

Lisätiedot: toimituspäällikkö Terhi Kouvo, terhi.kouvo@kvs.fi, 0400 396 437